Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Tip Cuci Bantal

0
Posted December 29, 2019 by nenek in Petua Kesihatan
Sarung bantal pasti anda kerap cuci, namun bagaimana dengan bantalnya sendiri? Paling tidak pun anda menjemur dan menepuknya sahaja. Padahal, bantal tersebut telah digunakan sekian lama.
Mencuci – Masukkan bantal ke dalam mesin cuci, gunakan detergen yang ringan dan air hangat, lalu atur kan agar mesin berputar secara perlahan sahaja. Setelah bantal selesai dicuci, lalu bilas dua kali untuk memastikan detergen sudah benar-benar terlepas dari bantal. Jangan meramas bantal untuk membuang airnya, karena akan membuat bantal berubah bentuk.
Mengeringkan – Langkah seterusnya anda harus segera mengeringkan bantal, untuk mencegahnya berbau. Anda boleh menjemur bantal dengan menggantungnya di tali jemuran. Ataupun anda boleh menggunakan mesin pengering. Bantal akan menggembung ke bentuk aslinya jika dimasukkan ke dalam pengering dengan menggunakan pengaturan panas rendah.
tapi tidak sesuai untuk bantal kekabu ye….. silap basuh confirm berbau… 🙂

loading...

About the Author

nenek

Memberi pelbagai petua kepada pelbagai masalah. Petua-petua ini diambil berdasarkan kepada petua nenek moyang, pengalaman sendiri, pengalaman pembaca dan pengguna yang lain. Petikan media massa dan elektronik juga.

0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response


(required)

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.