4 Langkah Memutihkan dan Mencerahkan Kulit Ketiak

Memiliki kulit ketiak yang hitam terkadang membuat wanita kurang yakin diri. Tapi ada cara untuk membuat kulit ketiak menjadi lebih putih dan halus. Berikut beberapa langkah yang boleh anda lakukan.
Pertama sekali  perlu disedari bahawa kulit ketiak merupakan salah satu kulit yang paling sensitif. Untuk itu merawatnya pun memerlukan perhatian yang khusus. Cara-Cara merawat kulit ketiak yang diambil dari carefair ini boleh membantu anda.

1. Pengelupasan
Kulit hitam di kawasan ketiak boleh menjadi tempekan sel kulit mati. Untuk itu, apa yang harus anda lakukan adalah membuang semua sel kulit mati tersebut dan menggantinya dengan yang baru. Beberapa produk kecantikan menyediakan krim atau sabun badan khusus untuk kulit ketiak yang boleh anda gunakan. Secara amnya, pengelupasan juga boleh dilakukan dengan menggosok kulit ketiak menggunakan spans mandi atau loofah. Dengan menggosoknya, akan membuang sel-sel kulit dan membentuk lapisan sel kulit yang baru.

2. Memilih pisau cukur
Bulu-bulu ketiak yang tidak tercukur dengan sempurna akan melambatkan pori-pori dan membuat kulit di sekitarnya menjadi hitam. Untuk menghindarinya, pilihlah pisau cukur yang berkualiti dan khas. Jangan sesekali menggunakan pisau cukur yang tumpul saat mencukur bulu ketiak. Waxing juga boleh menjadi jalan keluar yang baik, kerana cara ini boleh mencabut bulu ketiak hingga ke akar, sehingga tidak tertinggal di kulit ketiak Anda.

Sugar wax pun boleh dibuat sendiri. Boleh search di youtube.

3. Memilih deodoran

Deodoran pilihan anda boleh menjadi penyebab hitamnya kulit di sekitar ketiak. Mungkin kandungan di dalamnya tidak sesuai dengan kulit anda sehingga membuatnya menjadi hitam. Daripada berisiko, anda boleh mencegah bau ketiak dengan ‘deodoran semulajadi’. Setelah mandi, gunakanlah baking soda di ketiak Anda. Baking soda juga boleh membunuh bakteria penyebab bau yang tidak sedap di ketiak. Atau anda boleh cuba menggunakan deodoran ini..

Produk: Total white Deodorant – HALAL

Anti- persprinant with whitener – mencerahkan kulit ketiak lebih berkesan. Berminat boleh email ke asieda82@gmail.com atau SMS 0123312030 – Pn Asida

Harga: RM37.00, Poslaju RM6

 

 

4. Memutihkan kulit
Beberapa produk kecantikan juga mengeluarkan pemutih khusus kulit ketiak. Anda juga boleh mencubanya sebagai satu cara menanggani ketika hitam. Ingin yang semulajadi? Gunakan perahan jus lemon di ketiak anda setiap mandi. Perahan jus lemon adalah bahan pemutih kulit yang semulajadi.

Masalah ketiak hitam, kehitaman di bahagian2 kulit yang terlipat, masalah jeragat, jerawat dll boleh cuba

SABUN SUSU BERAS ini >> sabun-susu-beras-100-asli-sabun-muka-dan-badan

 

 

 

 

Petikan : Yahoo!

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.