Merawat Masalah Kulit Berminyak

Ramai yang menghadapi masalah muka berminyak setiap hari. Muka berminyak membuatkan seseorang itu mengalami pertumbuhan jerawat yang banyak kerana liang pori-pori kulit tersumbat. Memiliki kulit berminyak menjejaskan penampilan seseorang untuk berhadapan dengan orang ramai.Selain mencuci muka lebih kerap, individu tersebut perlu menggunakan produk skin care yang terbaik dan sesuai.

Tapi tahukah anda terdapat beberapa tips untuk rawatan muka berminyak seperti:-

1. Cuci muka lebih kerap.

2. Elakkan pengambilan lemak dan minyak dalam pengambilan makanan anda. Sebaliknya anda digalakkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran yang banyak dan pengambilan biji-bijian.

3. Anda dinasihatkan mengambil pil-pil supplement iaitu makanan tambahan seperti vitamin B-kompleks, vitamin A, vitamin C, zink dan vitamin E.

4. Kurangkan penggunaan pencuci muka scrub kerana ia juga turut membantu membuka liang pori-pori kulit anda.

5. Memastikan kulit anda tidak terkena pancaran sinar matahari yang berlebihan selepas pukul 10.00 pagi kerana panas yang berlebihan akan merangsang kerja kelenjar minyak mengeluarkan lebih banyak minyak.

6. Cuci muka anda sebanyak 2 atau 3 kali sehari dengan pembersih muka yang bebas minyak. Contohnya sabun auramaya atau sabun susu beras.

Bagi anda yang ingin mencari produk pembersih muka, sila klik skincare ini. Bagi yang mementingkan kecantikan dan kesihatan dalaman, anda boleh klik disini.

Sekiranya anda ingin mencari info-info yang menarik, sila layari bahagian info kecantikan disini.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.