Petua Hilangkan Kulit Muka Berminyak

Berikut adalah beberapa petua menghilangkan dan mengurangkan kulit muka yang berminyak;

  1. Parut epal hingga halus dan sapukan pada muka. Biarkan selama 15 minit selepas itu cucilah dengan air suam. Lakukan tiga kali seminggu.
  2. Rendam beras anggaran setengah gelas, campurkan daun cermai dan ibu kunyit. Kesemuanya bahan ini hendaklah dikisar bersama. Bersihkan muka terlebih dahulu dan sapukan bahan yang telah dikisar itu setiap kali sebelum tidur.
  3. Campurkan sedikit madu lebah dengan air perahan asam gelugur, jika tiada, bolehlah digantikan dengan air limau parut. Sapukan campuran bahan tersebut ke seluruh muka dan biarkan kering. Kemudian bilaslah dengan menggunakan air bersih.
  4. Ramaskan daun sirih di dalam secawan air. Selepas itu, sapukan air ramasan itu pada seluruh muka dan biarkan selama 15 minit. Kemudian bilas dengan air suam. Lakukan tiga kali seminggu berturut-turut untuk mendapatkan hasil yang memuaskan.
  5. Campurkan tepung dal dengan pati susu dan sapukan pada muka. Biarkan sapuan itu sehingga kering. Selepas itu bilas muka dengan air bersih.
  6. Rendam sehelai tuala kecil ke dalam air suam kemudian perah dan tekapkan ke muka. Setelah itu laplah bersih-bersih. Lakukan setiap malam sebelum tidur.
  7. Gunakan bedak sejuk biasa. Amik sedikit bedak sejuk (ketul2an), tambah dengan sedikit air. Tempek kat bedak sejuk ke muka sebelum tido. Bersihkan muka selepas 30 minit atau sebaik bangun dari tido. Kulit akan tambak segar dan halus, serta mengurangkan minyak di permukaan muka.

 

Produk Sauna : boleh mengatasi masalah muka berminyak dan kasar, migrain, dan masalah rambut gugur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.