Penyakit kencing manis telah diketahui semenjak tamadun purba lagi dan telah direkodkan oleh tamadun Mesir, India, Cina, dan Yunani (Greek). Tanda-tanda penyakit kencing manis, seperti dahaga yang melampau dan kerap kencing, telah digambarkan oleh orang Mesir di atas paprus pada 1550 SM. Pakar perubatan India juga telah membahagikan pengidap kencing manis kepada dua jenis berlainan semenjak abad ke lima lagi.
Nama lain kencing manis, diabetes yang bererti pancur air, dinamakan oleh pakar perubatan Yunani (Greek), Areteus dari Cappadocia semenjak 2,000 tahun dahulu. Perkataan mellitus kemudiannya ditambah oleh Willis bagi menunjukkan terdapat gula dalam air kencing. Diabetes Melitus atau secara amnya dikenali sebagai kencing manis, merupakan satu penyakit kronik (tidak boleh pulih sepenuhnya) dan hampir 8-9% masyarakat dewasa di Malaysia mengidap penyakit ini.
Salah satu daripada ujian bagi mengesan pengidap kencing manis yang terawal adalah mencurahkan air kencing pada tanah dan melihat sama ada semut menghurungi tempat tersebut. Bukti kaitan kelenjar pankreas dengan punca penyakit kencing manis dijumpai pada tahun 1897, apabila dua orang pakar sains, Minkowski dan Von Mering membuktikan hubungan kelenjar pankreas dengan kencing manis dengan membuang kelenjar pankreas pada anjing, menyebabkan anjing tersebut mengidap kencing manis.
Walaupun penyakit kencing manis telah lama diketahui, kawalan penyakit kencing manis yang berkesan hanya diketahui pada 1921 apabila Frederick G. Banting dan Best menjumpai fungsi insulin sebagai pengawal kandungan glukos dalam darah.
Pengawalanan
Diabetes adalah penyakit kronik yang akan kekal seumur hidup. Setakat ini belum ada ubat yang dapat menyembuh penyakit diabetes tetapi penyakit ini boleh dikawal dengan cara berikut:
- Penjagaan pemakanan dan berat badan
- Kerap bersenam
- Pengubatan
- Pemakanan pesakit Diabetes seharusnya kurang lemak dan kalori serta seimbang.
Pesakit diabetes boleh menjalani kehidupan yang normal dengan syarat pesakit itu dikawal dengan betul. Lebih kurang 40% pesakit diabetes mampu mengawal keadaan penyakit mereka dengan menjaga pemakanan dan bersenam. Manakala selebihnya adalah dengan mengambil sama ada ubat (pil) dan/atau suntikan insulin di samping pemakanan yang sihat dan bersenam. Walau apa pun ubat yang diambil, perkara-perkara berikut perlu diketahui dan dipatuhi :
Bila hendak mengambil/makan ubat dan berapa banyak ubat yang perlu diambil?
Jenis rawatan yang diterima?
Dimana hendak mendapat ubat?
Disini saya kongsikan satu produk terbaik dalam pengawalan Penyakit Kencing Manis ini iaitu Extreme Energy Coffee.
Bahan2 yg terdapat dlm Extreme Energy Coffee :
1. Kopi premium berkualiti tinggi dari Brazil.
2. Maca dari Peru
~Terdapat di pergunungan 14,000 kaki dari paras laut.
~ Berbentuk seperti ubi.
~ Dikenali sebagai “Natural Viagra”.
~ Digunakan dari zaman dahulu untuk tenaga semasa berperang.
★Khasiatnya★:
~ Untuk melancarkan darah
~ Menambah tenaga
~ Meningkatkan antibodi
3. Gingseng dari Taiwan
~ Gingseng gred yang terbaik
~ Bertindak melancarkan darah
~ Dikenali ramai, herba yang selalu digunakan utk perubatan cina.
~ Memperbaiki sistem dalaman lelaki dan wanita.
4. Collagen
~ Collagen dari ikan kod.
~ Merupakan collagen yang terbaik daripada collagen ikan
~ Bertindak sebagai anti penuaan, mencantik dan melicinkan kulit
~ Sangat bagus untuk lelaki dan wanita.
RM 200 sekotak (sebulan iaitu 3hari 1sachet sahaja)
RM 350 utk 2 kotak
Whatsapp 0123312030
Dulu dikenali sebagai Extreman sekarang Extreme Energy Coffee