Elakkan Bedak Dikawasan Genital (kemaluan)

Kepada anda yang gemar melakukan bikini wax, berhati-hatilah jika pakar kecantikan meletakkan bedak dikawasan genital anda. Menurut pakar dari Harvard, amalan ini boleh meningkat risiko mendapat kanser ovari.

Petikan: Majalah iSihat Nov 2011

Kanser ovari sukar untuk dikesan kerana pesakit jarang mengalami simptom dan kadangkala tidak mengalami simptom langsung.
Wanita yang berisiko tinggi menghidap penyakit kanser ovari ialah:
1. Wanita yang mempunyai sejarah ahli keluarga yang menghidap kanser ovari
2. Wanita yang tidak pernah mengandung
3. Wanita yang tidak pernah menyusukan anak
4. Wanita yang kurang anak
5. Wanita yang lewat menopaus
6. Wanita yang mencapai akil baligh terlalu awal
7. Wanita yang mengalami masalah haid

Simptom-simptom:
1. Sakit pada perut (abdomen)
2. Pendarahan pada rahim
3. Bengkak di bahagian bawah perut
4. Rasa senak pada bahagian perut
5. Kedatangan haid tidak teratur

PULAU PINANG 17 Feb 2009.- Amaran!!! Penggunaan bedak talkum boleh mengundang maut atau pelbagai penyakit termasuk kanser ovari. Ini kerana bahan utama bedak talkum mengandungi magnesium silicate hydroxide atau dikenali sebagai talc yang juga ramuan utama dalam bedak bayi, bedak berubat dan bedak wangi untuk tubuh termasuk yang berjenama terkenal.

Bahaya di sebalik penggunaan bedak talkum mengandungi talc iaitu bahan beracun yang zarahnya menyebabkan tumor dalam ovari dan paru-paru itu didedahkan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) hari ini. Sehubungan itu, CAP menggesa Kementerian Kesihatan supaya meletakkan tanda amaran ke atas produk mengandungi talc dan menghentikan pemasaran bedak bayi mengandungi bahan itu.

Presidennya, S.M. Mohamed Idris berkata, beberapa kajian menemui zarah-zarah talc dalam tumor ovari wanita dan penghidap didapati kerap menyapu bedak talkum pada alat sulit mereka berbanding wanita sihat. Menurutnya, zarah talc boleh sampai ke sistem pembiakan dan terbenam dalam lapisan ovari.
Tambahnya, penemuan terbaru mendedahkan, wanita yang memakai bedak talkum 40 peratus lebih berisiko menghidap kanser ovari. “Satu kajian dari Sekolah Perubatan Harvard di Boston membuktikan pemakaian talkum walaupun seminggu sekali menambahkan risiko kanser ovari 36 peratus dan 41 peratus kepada mereka yang memakainya setiap hari. “Kanser ovari diketahui boleh membawa maut.
Ia menyerang secara senyap berikutan berkembang secara perlahan-lahan dan apabila dikesan ia sudah sampai peringkat akhir,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini. Mengulas lanjut, katanya, penggunaa talkum dipercayai boleh menyerang paru-paru dan sistem pernafasan kerana talc gred industri mengandungi silika dan asbestos.

Tambahnya, debu putih halus daripada talc boleh berterbangan dibawa udara dan ia pula boleh disedut bayi atau sesiapa saja yang menghidunya. Jelas beliau, bayi yang menghidu bahan tersebut terdedah kepada masalah laluan udara membengkak lalu menyebabkan pneumonia.
“Pengguna dinasihatkan memakai bedak diperbuat daripada tepung jagung atau tepung beras.
“Ibu-ibu pula digalak guna minyak sapu, bukannya bedak talkum bagi mengatasi masalah ruam kulit bayi,” ujarnya.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.