Petua Mengelakkan Kurap dan Panau

KUDIS

Kudis atau ‘scabies’ adalah penyakit kulit berjangkit yang disebabkan oleh HAMA. Ia menyebabkan kegatalan teruatama pada waktu malam. Kudis sering tumbuh sekitar badan yang lembab seperti tangan, ketiak, paha dan juga di clah jari tangan atau kaki.

KURAP

Ia adalah satu penyakit kulit yang disebabkan oleh FUNGI. Ia senang berjangkit dan masa efeksi adalah beberapa hari. Gejala kurap dapat dikesan apabila terdapat bahagian kecil yang kasar pada kulit dengan dikelilingi kingkaran merah muda. Pengidap penyakit ini akan merasa gatal pada bahagian kulit yang dijangkiti dan jika tidak dirawat dengan segera, ia akan memberikan kesan yang buruk dan merebak ke seluruhan kulit.

PANAU

Panau atau ‘tinea versicolor’ atau ‘pityriasis versicolor’ disebabkan sejenis kulat daripada jenis ‘malasse2ia’. Ia biasanya menimbulkan rasa gatal apabila pengidap penyakit ini berpeluh. Ia boleh dikesan dengan timbulnya tompok-tompok berwarna putih, coklat atau merah pada kulit.


Petua Mengelakkannya ;

1. Gamat

Mempunyai kesan anti-fungus yang sememangnya boleh membunuh kulat dengan segera. Ia juga dapat membantu mengurangkan gatal kesan daripada masalah kulit atau panau. Gamat juga memberi kesan melembab dan menyihatkan kulit yang turut membantu mencegah kulit dari pacah dan bermasalah.

2. Kapur

Ambil kapur makan dan campurkan sedikit sabun mandi. Kemudian campurkan sedikit air dan sapukan pada bahagian yang terkena kurap dan panau. Ulang sebanyak 2 kali sehari, InshaAllah dalam seminggu akan hilang kesan parut kurap dan panau itu.

3. Biji Ubi Bembam

Beberapa biji ubi bembam diparut dan diperah untuk mendapatkan airnya. Kemudian campurkan air itu dengan bedak sejuk dan sapukan ditempat berkenaan 2 kali sehari sehingga sembuh.

4. Bawang Putih

Ambil dua ulas bawang putih. Bakar selama 30 minit dan tumbuk lumat. Sapukan pada bahagian yang ada panau.

ELAKKAN!

  1. berkongsi tuala mandi
  2. mandi tanpa menggunakan sabun
  3. memakai baju yang sama berulang kali
  4. tabiat tidak menjaga kebersihan diri
  5. membasuh muka atau mandi semasa badan berpeluh

Sumber: Bintang Kecil

Masalah ketiak hitam, kehitaman di bahagian2 kulit yang terlipat, masalah jeragat, jerawat , kegatalan dan ruam serta masalah kulit yang lain boleh cuba SABUN SUSU BERAS ini >> sabun-susu-beras-100-asli-sabun-muka-dan-badan

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.