Petua Meredakan Sakit Jantung

Pesakit jantung yang sering pitam dan tidak sedarkan diri sudah berada di tahap bahaya. Ia perlu segera mendapatkan rawatan dari doktor. Jika anda jauh dari hospital atau klinik, cubalah berubat secara traditional ini.

Cara-caranya:

Parut sebiji buah pala hingga halus. Masukkan ia ke dalam gelas berisi gula. Kemudian, tuangkan air panas ke dalam gelas itu. Bila sudah sejuk, minumlah sampai habis. Amalkanlah cara ini, insyaAllah sakit jantung akan berkurangan.

Pelbagai hasil olahan dari buah pala kini mudah ditemukan. Sejak ramai orang mengetahui buah pala bermanfaat untuk kesihatan, buah pala kini banyak diolah menjadi minuman kesihatan dan berbagai macam produk lainnya. Berikut ini adalah kandungan yang ada dalam buah pala :

Senyawa kimia
Energi ( 42 kkal )
Protein ( 0,3 gram )
Lemak ( 0,2 gram )
Karbohidrat ( 10,9 gram )
Minyak atsiri
Zat samak
Zat pati.
Saponin.
Scolopetin.
Miristisin
Elemisi
Enzim lipase
Pektin
Limonene
Asam oleanolat
Gula pati
Zat besi ( 2 miligram )
Kalsium ( 32 miligram )
Vitamin A ( 29 IU )
Vitamin B1 ( 1 miligram )
Vitamin C ( 22 miligram )

Kandungannya yang lengkap membuat buah pala memiliki berbagai jenis manfaat untuk kesihatan. Antaranya:-

1. Menghilangkan Kembung Perut. Kembung perut atau masuk angin boleh dihilangkan dengan minuman kesihatan yang berasaskan dari buah pala. Untuk menghilangkan masuk angin juga boleh meminum air rebusan buah pala. Sama hanya dengan manfaat halia, pala boleh menghangatkan badan dan perut yang kembung kerana masuk angin. Hal itu kerana kandungan minyak atsiri yang ada dalam buah pala dan halia sama.

2. Menghilangkan Insomnia. Insomnia tidak hanya penyakit susah tidur, namun insomnia juga dikaitkan dengan tidur yang tidak berkualiti. Tidur yang tidak berkualiti boleh mempengaruhi kualiti hidup seseorang. Pelbagai macam penyakit akan timbul akibat dari tidur tidak berkualiti dan susah tidur. Senyawa kimia yang ada dalam buah pala diyakini bisa menghilangkan insomnia seseorang.

Caranya adalah sebelum tidur boleh mengamalkan air rebusan pala.

3. Menambah Nafsu Makan. Pala boleh membuat nafsu makan menjadi bertambah. Sesuai digunakan untuk anak kecil yang susah makan. Enzim lipase yang ada dalam buah pala bermanfaat untuk menambah atau meningkatkan nafsu makan.

4. Melancarkan Pencernaan. Enzim lipase adalah enzim yang ada di bahagian mulut dan lidah seseorang.
Dengan bantuan enzim lipase, makanan yang dicerna akan mudah dihaluskan juga mudah dicerna oleh tubuh.
Tidak heran jika amalan minuman pala sebelum makan boleh melancarkan pencernaan di dalam tubuh.

5. Menghilangkan Muntah. Buah pala juga memiliki sifat antiemetik. Antiemetik tersebut bermanfaat untuk menghilangkan mual dan muntah.  Sesuai sekali untuk orang yang mudah mabuk kenderaan.

6. Menghilangkan Sengugut. Sifat antiemetik pada buah pala juga bermanfaat untuk menghilangkan senggugut ketika haid.

7. Menghilangkan Suara Parau. Pala bermanfaat untuk menghilangkan suara parau. Minyak esensial yang ada dalam buah pala tersebut boleh mengatasi suara parau. Suara parau menimbulkan kesan tidak selesa di tekak dan orang yang mendengarnya.

Berikut ini cara menghilangkan suara parau menggunakan buah pala :

Haluskan pala
Haluskan halia
Campurkan dengan 1 sudu teh cengkeh yang dihaluskan
Tambahkan dengan 3 sudu kecil dari minyak kayu putih
Campur semua bahan-bahan sampai dan sebatikan
Sapukan ke leher
Biarkan selama 3 jam
Lakukan secara rutin

8. Mengubati Rasa Sakit. Manfaat buah pala boleh digunakan untuk mengurangkan rasa sakit.
Hal itu disebabkan dalam buah pala terdapat senyawa kimia berupa mentol. Rasa sakit yang dimaksud adalah
rasa yang diakibatkan oleh cedera, luka dan radang kronis.

9. Menyihatkan Otak. Pala juga bermanfaat dalam menyihatkan otak. Kandungan miristin yang ada dalam buah pala bermanfaat untuk mengurangi dari degradasi jalur syaraf dan penurunan kognitif dari otak. Pada penyakit alzheimer, parkinson dan pesakit saraf dan penurunan kognitif dalam otak boleh dikurangi atau diperlambatkan kesannya.

10. Detok. Detok adalah proses pengeluaran toksin atau racun yang ada di dalam tubuh seseorang. Detok boleh
dilakukan menggunakan pelbagai macam cara. Toksin banyak di organ tubuh misalnya ginjal, hati dan usus.
Senyawa kimia dalam buah pala boleh membersihkan toksin dalam organ-organ tersebut terutama toksin yang ada di ginjal dan hati. Toksin itu akan dikeluarkan melalui keringat, feses maupun urin.

11. Menjaga Kesihatan Mulut. Mulut adalah sarang penyakit. Mulut mudah terkena bau mulut dan berbagai macam penyakit gigi. Minyak atsiri yang ada dalam pala bermanfaat untuk menghilangkan bau mulut dan meningkatkan kekebalan dari gusi maupun gigi.

12. Mencegah Leukimia. Penelitian menemukan fakta bahwa senyawa kimia berupa metanol yang ada dalam buah pala boleh mencegah kanser darah atau leukimia. Fakta ini belum diketahui oleh banyak orang, sehingga bahan herbal dari buah pala untuk mengubati kanser darah belum terlalu dikenal masyarakat. Mengamalkan ekstra buah pala boleh mencegah hadirnya sel leukimia di dalam tubuh seseorang dan mengelakkan pertumbuhan sel kanker pada penderita leukimia.

13. Menyihatkan Kulit. Kulit yang siat juga boleh menggunakan pala. Zat scolopetin yang ada dalam buah pala
mampu menghentikan peradangan pada kulit. Kulit yang halus juga boleh menggunakan buah pala.
Bekas cacar dan bisulan pun boleh dihilangkan menggunakan buah pala.

Caranya adalah :

Memarut buah pala sampai halus dicampurkan dengan air dan madu. Balurkan kepada kulit yang terdapat bekas luka. Diamkan selama 30 menit dan bilas menggunakan air hangat.

14. Melancarkan Peredaran Darah. Buah pala juga bermanfaat untuk melancarkan peredaran darah di dalam tubuh. Hal itu disebabkan buah pala mengandung kalium yang boleh membuat peregangan di pembuluh darah. Jika pembuluh darah meregang maka aliran darah pun akan lancar.

15. Menormalkan Tekanan Darah. Kandungan mineral dan kalium yang ada dalam buah pala boleh
mengatur tekanan darah. Mineral dan kalium pada buah pala boleh meregangkan pembuluh darah sehingga pembuluh darah  yang renggang boleh mengurangi dari tekanan darah dalam diri seseorang. Tidak hanya itu saja tekanan darah dalam sistem  kardiovaskular penderita penyakit kardiovaskular pun boleh diturunkan.

16. Menciptakan Tulang Sihat. Buah pala bisa menyebabkan tulang menjadi sihat. Hal itu disebabkan dalam buah pala terdapat kandungan manfaat kalsium di dalamnya. Selain menciptakan tulang yang sihat, kalsium pada buah pala boleh memperbaiki saraf tulang dan menjaga pertumbuhan tulang. Tulang juga terhindar dari pengereputan.

17. Meningkatkan Sistem Imun Tubuh. Kandungan buah pala yang mengandung manfaat vitamin C boleh meningkatkan sistem imun yang ada di dalam tubuh seseorang.

18. Mencegah Anemia. Manfaat zat besi yang ada dalam buah pala boleh meningkatkan dan memperbaiki sel darah merah. Di dalam tubuh sehingga boleh mencegah gejala anemia pada seseorang.

19. Mengubati Diabetes. Penemuan terbaru menemukan fakta bahwa senyawa kimia pada manfaat buah pala bernama macelignan untuk pembuatan ubat anti diabetes. Senyawa kimia itu bermanfaat untuk menurunkan kadar gula darah di dalam tubuh seseorang dan mencegah komplikasi yang dihasilkan dari penyakit diabetes.

Petikan: manfaat.co.id

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.