Tips Sihat Mencegah Resdung

Jika anda mengambil gejala-gejala seperti kerap bersin terutamanya waktu pagi, hidung gatal-gatal, gatal diantara mata dan muka, hidung tersumbat, rasa berlendir di hidung dan tekak, sering sakit di muka serta alahan makanan laut, anda sebenarnya mengalami RESDUNG.

Resdung adalah radang pada rongga-rongga sinus [rongga-rongga dalam tulang muka yang bersambung dengan hidung]. Biasanya lendir dihasilkan oleh rongga-rongga ini setiap masa dan disalirkan melalui hidung. Apabila hidung tersumbat, lendir ini akan berkumpul dan menjadi tempat pembiakan bakteria.

Apabila gejala resdung berlanjutan sehingga berminggu-minggu, ia diklasifikasikan sebagai resdung akut. Ia biasanya penyebab kepada demam dan selsema yang berpunca daripada jangkitan bakteria di rongga sinus hingga menyebabkan ia bengkak dan menyempit.

Jangkitan melebihi 3 bulan, resdung akut menjadi bertambah kronik.  Jika tidak dirawat, ia akan menyebabkan rongga sinus bernanah, berbau dan kerosakan pada rongga hidung dan tulang pipi sehingga memerlukan pembedahan oleh doktor pakar.

Lebih parah lagi, ia boleh menyebabkan kematian secara tidak langsung yang berpunca daripada komplikasi pada otak penghidap resdung.

Kini, pelbagai kaedah moden untuk menghadapi masalah resdung seperti ubat-ubatan antibiotik, spray nasal dan pembedahan oleh pakar. Tidak lupa juga rawatan secara traditional seperti bekam, asap rokok resdung, akupuntur, mengeluarkan lendur hidung, terapi wap panas dan lain-lain.

Sauna Opal ~ facial sauna

– merawat pelbagai masalah berkaitan muka dan kepala

– menguruskan badan

– menyihatkan badan

-mudah alih

-Promosi ~~ tinggal 1 set sahaja lagi.

 

Tips Sihat Mencegah Resdung

1. Mengamalkan tabiat pemakanan yang baik, berkhasiat dan seimbang

2. Mengurangkan makanan berlemak, berminyak dan berasid.

3. Memperbanyakkan meminum air suam dan buah-buahan.

4. Menghindari minuman berais dan beralkohol.

5. Menghentikan tabiat merokok.

Petikan: Sinar Harian

 

Petua Resdung yang lain ;

3 biji bawang merah dihiris halus-halus. Ambil secubit biji sawi dan 2 helai daun sirih. Masukkan semua bahan ini ke dalam mangkuk dan tuangkan air yang panas mendidih. Wapkan ke muka anda. Amalkan selalu dan rasakan kesannya. Semoga berjaya.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.