Cara Melegakan Buasir

Hemorrhoid juga dikenali sebagai buasir terjadi akibat pembengkakan salur vena darah pada kawasan dubur yang mengakibatkan pendarahan akibat tekanan ketika membuang air besar. Ia juga boleh menyebabkan kegatalan dan kepedihan. Buasir kerap terjadi selepas kehamilan dan kelahiran yakni salur darah vena mengembang akibat perubahan aras hormon badan.

Berikut adalah tip-tip bagi mengurangkan atau melegakan masalah buasir:

* Elakkan sembelit kerana ia akan memburukkan lagi keadaan buasir. Makan banyak buah dan sayur berserat tinggi. Minum juga banyak air bagi memastikan najis lembut.

* Elakkan berdiri terlalu lama. Kerap membuat senaman ringan untuk melancarkan peredaran darah.

* Gunakan ais untuk mengurangkan kesakitan ketika membuang air besar. Lakukannya dengan menekapkan ais pada kawasan buasir.

* Gunakan cecair pelincir ketika membuang air besar bagi memudahkan pergerakan najis pada bahagian permukaan lubang dubur.

* Dapatkan ubat-ubatan yang boleh membantu melembutkan najis serta mengelakkan sembelit.

* Gunakan krim tahan sakit pada kawasan buasir untuk mengurangkan keradangan

Petikan dari Majalah PaMa

Tambahan tips di sini

atau

Untuk kaedah moden, disarankan anda menggunakan IVMIST : Penawar Buasir

Merawat Buasir dengan IvmistBuasir Luaran
Buasir mengakibatkan gejala-gejala seperti sakit, pedih dan gatal di dubur. Jika buasir ini tersepit (bekalan darah akan terputus), bekuan darah akan terjadi di dalamnya menyebabkan ia terasa amat sakit.

Cara Rawatan : Sapukan ivmist pada putik kapas dan sapukan pada buasir luaran atau masukkan sedikit putik kapas ke dalam lubang dubur

 

 

 

Ivmist merawat buasir testimoniSebotol ivmist byk gunanya. Berbaloi membelinya. Harga sebotol hanya rm25, nak beli by hand  pun boleh. Whatsapp 0123312030 (Stokis Ivmist Shah Alam)

Lawatan FB kami untuk maklumat lanjut : https://www.facebook.com/IvmistStokisShahAlam/

atau

Instagram : Ivmist_Penawar_Resdung

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.