Hamil ~ Buasir Bertambah Besar

  

SAYA berusia 28 tahun dan sudah berkahwin. Sebelum berkahwin, saya sudah pun menghidap buasir. Kini saya hamil lapan bulan dan buasir itu semakin membesar.

Apakah yang harus saya lakukan? Adakah saya perlu menjalani pembedahan sebelum bersalin? Adakah cara lain yang boleh saya lakukan untuk mengecutkan semula buasir itu?

Adakah saya perlu bersalin dalam keadaan saya mempunyai buasir?

NISA,

Melaka.

TERDAPAT jenis dan peringkat buasir. Ada yang boleh dirawat sementara menggunakan pelincir atau pelembut najis, penggalak aliran darah vena dan ada juga yang dibuang menggunakan prosedur kecil di klinik.

Dalam keadaan tertentu di mana sudah berlaku prolaps atau gangrene yang menyebabkan kesakitan amat sangat, ia memerlukan rawatan pembedahan segera.

Anda boleh menyuarakan masalah ini kepada doktor perbidanan anda. Kehamilan sendiri menambah tekanan dalaman yang biasanya boleh menjadikan buasir bertambah teruk.

 

Proses bersalin (meneran) juga meningkatkan tekanan dalam abdomen. Buasir berlaku, menjadi nyata atau teruk dengan penambahan tekanan dalam abdomen yang berterusan untuk jangkamasa yang lama misalnya batuk berpanjangan, sering sembelit dan seumpamanya.

Meminum air yang mencukupi, mengambil serat dalam makanan serta tidak mengangkat barang berat dapat membantu melambatkan buasir menjadi teruk.
Lazimnya buasir dijangka hilang atau sembuh dalam tempoh berpantang.

Namun jika anda sudah mengalaminya sebelum hamil lagi, ia bermaksud punca buasir iaitu peningkatan tekanan dalam abdomen anda bukanlah kehamilan atau kelahiran saja.

Petikan : HMetro ruangan bersama Dr Adilah Ahmad

Ciku – Penawar Buasir

 Secara tradisional, buah ciku telah dikenal pasti amat mujarab untuk merawat masalah bawasir (buasir).  Caranya adalah dengan mengambil buah ciku yang belum cukup tua, ditumbuk dan dicampur dengan sedikit air panas dan garam. Minumlah bahan-bahan ini setiap hari sebelum sarapan.Selain untuk merawat bawasir, buah ciku juga mengandungi kandungan fiber yang tinggi yang amat mujarab untuk mengatasi masalah sembelit.  Sering memakan buah ciku juga dipercayai  dapat mengurangkan risiko untuk menghadapi kencing manis, darah tinggi dan kanser.  Disamping itu, ciku juga kaya dengan gula bebas, vitamin C dan bahan mineral terutamanya kalsium.

Sumber : petuaideadan pandangan.blogspot.com

Untuk kaedah moden, disarankan anda menggunakan IVMIST : Penawar Buasir

Merawat Buasir dengan IvmistBuasir Luaran
Buasir mengakibatkan gejala-gejala seperti sakit, pedih dan gatal di dubur. Jika buasir ini tersepit (bekalan darah akan terputus), bekuan darah akan terjadi di dalamnya menyebabkan ia terasa amat sakit.

Cara Rawatan : Sapukan ivmist pada putik kapas dan sapukan pada buasir luaran atau masukkan sedikit putik kapas ke dalam lubang dubur

 

 

 

Ivmist merawat buasir testimoniSebotol ivmist byk gunanya. Berbaloi membelinya. Harga sebotol hanya rm25, nak beli by hand  pun boleh. Whatsapp 0123312030 (Stokis Ivmist Shah Alam)

Lawatan FB kami untuk maklumat lanjut : https://www.facebook.com/IvmistStokisShahAlam/

atau

Instagram : Ivmist_Penawar_Resdung

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.