3 Cara Merawat Rambut Kerinting Tanpa Pusing

Rambut keriting mempunyai pelbagai ragam. Jenis kerinting ini termasuklah keriting besar, keriting ikal hingga keriting yang sangat melingkar. Kerana pelbagai ragam inilah, rambut keriting memiliki banyak masalah kerana juga setiap orang punyai pola keriting yang berbeza-beza.

Seperti kebanyakan rambut, rambut keriting juga boleh bertekstur sangat baik, sedang, tebal dan kasar.

Menurut YouBeauty, para ahli belum mengetahui jelas mengapa ada banyak jenis rambut. Tapi yang pasti, bentuk rambut (Anda yang berambut keriting, memiliki style rambut yang keriting juga) dan protein rambut (keratin) yang ada di pangkal rambut akan memengaruhi jenis rambut anda. Semua jenis rambut akan tumbuh melintir, apapun jenis rambut anda, rambut akan semakin keriting jika jumlah untirannya semakin banyak.

Jaga kelembapan
Para pemilik rambut kerinting sangat perlu menjaga kelembapan rambutnya. Agar rambut keriting lebih halus dan lembut dengan menggunakan perawatan’ deep conditioning’ dua kali sebulan. Jika rambut anda kering, jangan terlalu banyak  diramas – usahakan hanya dua kali seminggu.

Hati-hati Mengeringkan
Anda harus berhati-hati menangani rambut kerinting. Hindari penggunaan tuala yang terlalu kasar ketika mengeringkan rambut atau membungkus rambut anda dengan tuala untuk menyerap air ketika menggeringkan rambut.

“Rambut kerinting harus dikeringkan dengan perlahan, tapi jika jadual anda terlalu sibuk, usapkan tuala dengan lembut dan pastikan rambut anda tidak berantakan ketika diusap,” saranan penata rambut selebriti Kristan Serafino. “Jika rambut kerinting disentuh dengan kasar – ketika disisir – akan menyebabkan rambut kerinting natural anda bertambah kusut.”

Tambahn Conectique, sebaiknya keringkan rambut dengan jari tangan, dengan atau tanpa kipas angin. Hasilnya akan membuat rambut menjadi lebih teratur dan lentur.

Jangan sentuh
Ketika menggunakan produk seperti krim penambah kerinting, gel atau mousse, ikutilah pola keriting rambut anda, putarkan dari bahagian tengah ke bahagian hujung rambut, saran Serafino. “Saat rambut sudah kering, maka anda baru boleh mengoleskan serum silikon pada hujung rambut untuk melembutkan pola keritingnya dan membuatnya lebih berkilau,”.

Setelah dihias, jangan sentuh lagi rambut anda kerana semakin anda “memainkannya”, rambut anda akan bertambah kusut.

 

Petikan:  Tips Artikel Yahoo

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.