Gila Meroyan

Gila Meroyan dari segi perubatan adalah satu bentuk tekanan perasaan berpunca dari keletihan dan gangguan emosi. Hal ini berlaku kerana tidak mendapat kerjasama dan persefahaman terutama daripada suami dan ahli keluarga. Sebagai contoh si ibu yang masih dalam pantang bukan saja perlu menjaga anak yang masih kecil, tetapi menguruskan anak-anak yang lain dan rumah tangga.

Kerap kali, kepercayaan lama mengaitkan masalah tekanan perasaan di dalam atau selepas berpantang disebut gila meroyan dengan masalah gangguan makhlus halus atau melanggar pantang.

Kebanyakkan orang yang kuat berpegang pada adat tradisi proses berpantang adalah proses yang menyeluruh. Menrangkumi soal pemakanan, penjagaan kesihatan, malah ada juga yang langsung  tidak membenarkan suami menghampiri selama 44 hari. Kesemua ini dilihat sebagai langkah pencegahan gila meroyan.

Bila Gila Meroyan Terjadi?

Seawal 2 minggu selepas melahirkan anak. Ia boleh menyebabkan wanita paranoid dan berhalusinasi. Selain itu, dia akan hilang selera makan dan sukar tidur malam. Sesuatu yang paling ketara ialah dia akan kerap menangis, berasa keseorangan dan malu dengan masalah yang dihadapinya.

Wanita yang berhadapan dengan masalah Gila Meroyang ini sangat berbahaya jika ditinggalkan sendirian tanpa pengawasan. Ini kerana mereka berupaya membunuh anak sendiri kerana merasakan anak itu bukan anaknya. Juga berupaya mencederakan dan membunuh diri.

Dua Jenis Gila Meroyan

1. Meroyan  Besar

Dikenali sebagai ‘depression’. Dia tidak mengenali diri dan ahli keluarganya. Malah, dia merasakan anak yang dilahirkan bukan anaknya.

2. Meroyan Kecil

Membabitkan tekanan perasaan yang kecil. Misalnya, dia sedih dan menangis. Dalam perubatan traditional, kita juga percaya gila merooyan ini disebabkan gangguan makhlus halus. Darah yang keluar itu memang disukai makhlus sebegini. Oleh itu, ibu dalam pantang harus membasuhnya sebersih yang mungkin.

Paling Penting!

Dalam berpantang makanan, berurut juga penting.  Urut badan penting kerana ia memberi keselesaan. Selain itu, mereka juga perlu mangambil ubat-ubatan traditional. Sememangnya amalan berpantang agak leceh, tetapi ia mampu memberikan kesan berpanjangan. Jika diabaikan, kesannya mungkin tidak nampak sekarang tetapi tempoh jangka panjang terutama selepas kelahiran anak yang banyak.

Sesetangah ibu berpantang suka mendapatkan perkhidmatan mengurut dari mak bidan, tukang urut dan sebagainya.Produk Sauna/ mandi wap juga merupakan salah satu produk tungku moden yang berupaya memberi keselesaan kepada ibu yang berpantang atau tidak. Ia menghilangkan  rasa ketidakselesaan badan, sengal2 badan keseluruhan. Malah ia juga dapat menurunkan berat badan dengan berkesan secara semulajadi.

klik gambar untuk maklumat lanjut :

Petikan Buku: Panduan Sihat Wanita dan Kanak2

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.